Jdi na obsah Jdi na menu
 


Informace o alergenech

Podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 ze dne 25. 10. 2011 s účinností od 13. 12. 2014, článek 21, jsou na jídelníčku číslem označeny určité látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost, uvedené v příloze II, které připravovaný pokrm nebo nápoj obsahuje.

 

Látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost

 

1 - Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut) nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich

2 - Korýši (krevety, langusty, humři, krabi) a výrobky z nich

3 - Vejce a výrobky z nich

4 - Ryby a výrobky z nich

5 - Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich

6 - Sójové boby a výrobky z nich

7 - Mléko a výrobky z něj

8 - Skořápkové plody (mandle, ořechy – lískové, vlašské, kešu, pekanové, para, pistácie, makadamie) a výrobky z nich

9 - Celer a výrobky z něj

10 - Hořčice a výrobky z ní

11 - Sezamová semena a výrobky z nich

12 - Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l

13 - Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj

14 - Měkkýši (plži, mlži, hlavonožci) a výrobky z nich