Informace o alergenech
Podle Nařízení Evropského parlamentu a Rady EU č. 1169/2011 ze dne 25. 10. 2011 s účinností od 13. 12. 2014, článek 21, jsou na jídelníčku číslem označeny určité látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost, uvedené v příloze II, které připravovaný pokrm nebo nápoj obsahuje.
Látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost
1 - Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, kamut) nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich
2 - Korýši (krevety, langusty, humři, krabi) a výrobky z nich
3 - Vejce a výrobky z nich
4 - Ryby a výrobky z nich
5 - Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
6 - Sójové boby a výrobky z nich
7 - Mléko a výrobky z něj
8 - Skořápkové plody (mandle, ořechy – lískové, vlašské, kešu, pekanové, para, pistácie, makadamie) a výrobky z nich
9 - Celer a výrobky z něj
10 - Hořčice a výrobky z ní
11 - Sezamová semena a výrobky z nich
12 - Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než 10 mg/kg nebo 10 mg/l
13 - Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
14 - Měkkýši (plži, mlži, hlavonožci) a výrobky z nich